Ena žlahtna štorija

Sreda, 11.3. – 1. del

Vinogradnika Berta Špacapana, lastnika vinogradniškega posestva in priznane vinske znamke “Štorja”, preseneti novica, da mu je umrla žena Tonka. Berto se smrti žene seveda ne veseli, ni pa tudi preveč žalosten. Izkaže se, da je bila žena pravzaprav kar precejšen družinski problem. S svojim značajem in odnosi do soljudi je od doma v zadnjih letih odgnala vse štiri hčere, ki novico o mamini smrti prejmejo v Ljubljani, Mariboru in v Milanu, kamor jih je zanesla življenja pot. Obenem spoznamo tudi njihove trenutne partnerje, ki jih smrt mame Tonke prvič privede na posestvo očeta njihovih izbrank.

 

Četrtek, 12.3. – 2. del

Na križišču, tik pred domačo hišo, se je zgodil karambol med zeti. Tonkina truga je po poletu iz prtljažnika avtomobila razpadla na nekaj kosov. Vidi se, da so hčere in njihovi izbranci precej nerodna in predvsem nekompatibilna druščina.

 

Petek, 13.3. – 3. del

Po nesrečnem bedenju ob mrtvi Tonki se fantje in Berto poveselijo v lokalni gostilni. Tam jih oštir Marko, njegova žena Zorica, njun sin Toni in zadružnica in trgovka Irena oficielno sprejmejo v vaško skupnost. Domačini izvedo, kdo so potencialni Bertovi zeti in bodoči lastniki najboljšega posestva in vinske kleti daleč naokoli. Izkaže se, da domačini niso najbolj navdušeni nad novimi petelini, ki obletavajo domače kokoši. A kot kaže, obstaja realna možnost, da je vsaj najmlajša in najlepša, Zala, še samska in na razpolago domačim petelinom.

 

Sreda, 18.3. – 4. del

Potem ko je Tonka skozi oporoko in Bonifacijeva usta sporočila svoj načrt, v hiši Špacapanovih zavlada pravi sibirski mraz. Razen Avguština, ki piše ljubezensko pesem Zali. Anica se samookliče za vodjo in hitro in odločno razporedi akterje na mesta in zadolžitve, ki vodijo po stezi njenega načrta. Hčere in zeti se volji najstarejše najprej uklonijo in izpolnjujejo navodila. A kaj kmalu idilična družina začne razpadati po dolgem in počez.

 

Četrtek, 19.3. – 5. del

Maja in Žan sta že zapustila prizorišče v Štorijah in se vrnila v Ljubljano, kjer se jima obeta veliki umetniški met. Medtem ko onadva letita na krilih umetnosti, pa se v Štorijah dogaja drugačna zgodba. Anica zaukaže generalno čiščenje. Zala in Mario se napotita v vas po čistila in pribor. Izkaže se, da je orodje, s katerim razpolagajo, precej iztrošeno. Anica ugotovi, da je vzrok takemu stanju precej izrazit špar program domačije, ker je Tonka posestvo obremenila s precejšnjimi krediti, ko je širila turistični del posestva.

 

Petek, 20.3. – 6. del

Potem ko je Anica iz raja Grediča izgnala dolgoletna pomočnika Marijo in Avguština, ju Berto pripelje domov in po očetovsko okara Anico. Le-ta ugotavlja, da je oče nikoli ni maral, ker je bila preveč podobna materi in tako je tudi sedaj. Anica užaloščeno napove svoj odhod in že vnaprej napove popolno zmedo na posestvu, sedaj ko ga bo zapustila edina organizirana in strukturirana oseba v družini.

 

Sreda, 25.3. – 7. del

Ko so na posestvu spet zbrane vse hčere, se oče Berto zavzame tudi za Anico, ki hoče odditi. Opraviči se ji in jo prosi, da ostane tudi ona in naj bo tako, kot si je on želel: da vsi v družini sodelujejo in skupaj vodijo posestvo. Medtem župnik Bonifacij organizira akcijo “Pomagajmo Bertu”. V gostilni imajo sestanek vaške skupnosti, ki se odloči, da bodo zelo pomagali Bertu v njegovih težkih trenutkih.

 

Četrtek, 26.3. – 8. del

Marija je s “terapijo lestve” vsaj deloma ustavila enega od napačnih snubcev njenemu Avguštinu namenjene Zale. Berto ji malo za šalo, malo zares navrže svoje razmišljanje, da ljudje ob Mariji dostikrat padajo z lestve. Maja medtem organizira vse potrebno za veliki poslovni uspeh prodaje vina na avstrijski trg. A skupaj s sestrami ugotovi, da je vina premalo. Manjkajoče vino bo potrebno nabrati okoli sosedov, ki v tem času napenjajo vse sile, da bi “pomagali” Bertu.

 

Petek, 27.3. – 9. del

Ko je morala čisto na tleh, se na dvorišču Grediča pojavi rešitelj Smiljan, ki s Francem iz Štajerske pripelje manjkajoče vino. Smiljan in dekleta zmešajo Bertovo in štajersko vino. Na skrivaj, da tega početja Bog ne daj ne bi videl Berto. Tako je vse nared za pokušino veletrgovca. Jim bo uspelo? Marija išče za Avguština mentorja, ki bi mu pokazal, kako osvojiti Zalo. Mariji se pobliska, da obstaja le še ena rešitev za rešitev njenega fanta: njegov pravi oče.